Domáce recepty na vysoký krvný tlak – fungujú či sú len mýtus?

Domáce recepty na vysoký krvný tlak – fungujú či sú len mýtus?

Vysoký krvný tlak je bežný stav, ktorý postihuje tepny. Nazýva sa aj hypertenzia. Ak máte vysoký krvný tlak, sila krvi tlačiaca na steny tepien je trvalo príliš vysoká. Srdce musí pracovať intenzívnejšie, aby prečerpalo krv. Zdravotníci nazývajú vysoký krvný tlak "tichým zabijakom", pretože zvyčajne nemáte žiadne príznaky. Nemusíte si byť vedomí, že niečo nie je v poriadku, ale vo vašom tele stále dochádza k poškodeniu. Halvnou témou dnešného príspevku sú domáce recepty na vysoký krvný tlak. Ak vás zaujíma 10 osvedčených tipov ako znížiť vysoký krvný tlak, kliknite sem.

Krvný tlak je meranie tlaku alebo sily krvi, ktorá tlačí na steny ciev. Váš údaj o tlaku má dve čísla:

  • Horné číslo je systolický krvný tlak, ktorý meria tlak na steny tepien, keď vaše srdce bije alebo sa sťahuje.
  • Spodné číslo je diastolický krvný tlak. To meria tlak na steny tepien medzi údermi, keď vaše srdce relaxuje.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti merajú krvný tlak v milimetroch ortuti (mmHg). Za normálny krvný tlak sa všeobecne považuje hodnota okolo 120/80 mm Hg. Hypertenzia sa však diagnostikuje, keď krvný tlak trvalo prekračuje 130/80 mm Hg. Krvný tlak vyšší ako 180/120 mm Hg sa považuje za hypertenznú krízu. Každému, kto má tieto hodnoty krvného tlaku, by mal rýchlo vyhľadať lekársku pomoc. Neliečený vysoký krvný tlak zvyšuje riziko srdcového infarktu, mozgovej príhody a iných závažných zdravotných problémov. Je dôležité, aby ste si krvný tlak kontrolovali aspoň každé dva roky počnúc 18. rokom života. Niektorí ľudia potrebujú častejšie kontroly.

Typy hypertenzie

Váš lekár vám diagnostikuje jeden z dvoch typov vysokého krvného tlaku:

  • Primárna hypertenzia: Medzi príčiny tohto častejšieho typu vysokého krvného tlaku patrí starnutie a faktory životného štýlu, ako napríklad nedostatok pohybu.
  • Sekundárna hypertenzia: Medzi príčiny tohto typu vysokého krvného tlaku patria rôzne zdravotné ťažkosti alebo lieky, ktoré užívate.

Primárny a sekundárny vysoký krvný tlak môžu existovať súčasne. Napríklad nová sekundárna príčina môže spôsobiť, že už vysoký krvný tlak sa ešte zvýši. Môžete tiež počuť o vysokom krvnom tlaku, ktorý prichádza alebo odchádza v určitých situáciách. Tieto typy hypertenzie sú:

  • Hypertenzia bieleho plášťa: Váš tlak je doma normálny, ale v zdravotníckom zariadení je zvýšený.
  • Maskovaná hypertenzia: Váš tlak je normálny v zdravotníckom zariadení, ale zvýšený doma.
  • Trvalá hypertenzia: Váš tlak je zvýšený v zdravotníckych zariadeniach aj doma.
  • Nočná hypertenzia: Váš tlak sa zvyšuje, keď spíte.

 

Rizikové faktory vysokého krvného tlaku

Rodinná história: Rodinná anamnéza hypertenzie môže výrazne zvýšiť riziko. Ak majú vaši rodičia alebo blízki príbuzní vysoký krvný tlak, môžete mať genetické predpoklady na toto ochorenie.

Vek: Krvný tlak má tendenciu prirodzene stúpať s vekom. Riziko vzniku hypertenzie sa zvyšuje s pribúdajúcim vekom. Pre starších dospelých je nevyhnutné pravidelne sledovať svoj krvný tlak.

Obezita: Nadmerná telesná hmotnosť, najmä abdominálna obezita (nosenie hmotnosti okolo pása), je významným rizikovým faktorom hypertenzie. Obezita zvyšuje záťaž srdca a môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku.

Strava s vysokým obsahom sodíka: Strava s vysokým obsahom sodíka (soli) môže spôsobiť, že telo zadržiava vodu, čím sa zvyšuje objem krvi a následne aj krvný tlak. Spracované potraviny, rýchle občerstvenie a jedlá v reštauráciách často obsahujú vysoké množstvo sodíka.

Fyzická nečinnosť: Sedavý spôsob života môže prispievať k obezite a zvyšovať riziko hypertenzie. Pravidelná fyzická aktivita pomáha udržiavať zdravú hmotnosť a udržiava kardiovaskulárny systém v lepšej kondícii.

Fajčenie a užívanie tabaku: Fajčenie a užívanie tabaku môže viesť k zúženiu ciev a stvrdnutiu cievnych stien, čo sťažuje prietok krvi. To môže mať za následok vyšší krvný tlak.

Nadmerná konzumácia alkoholu: Nadmerné pitie alkoholu môže zvýšiť krvný tlak a poškodiť tepny. Zatiaľ čo mierna konzumácia alkoholu môže mať určité kardiovaskulárne výhody, nadmerné pitie môže byť škodlivé.

Stres: Chronický stres a vysoká úroveň každodenného stresu môžu dočasne zvýšiť krvný tlak. Techniky zvládania stresu, ako sú relaxačné cvičenia, môžu pomôcť zmierniť tento rizikový faktor.

Spánková apnoe: Spánková apnoe je stav, pri ktorom sa počas spánku opakovane zastavuje a spúšťa dýchanie. Spája sa s vysokým krvným tlakom, pravdepodobne v dôsledku stresu, ktorý predstavuje pre kardiovaskulárny systém počas epizód prerušovaného dýchania. Prečítajte si náš článok, ak máte iné problémy so spánkom.

Niektoré zdravotné stavy: Niektoré zdravotné stavy a chronické ochorenia môžu zvyšovať riziko hypertenzie. Patria tam napríklad cukrovka, ochorenie obličiek, hormonálne poruchy (napr. problémy so štítnou žľazou) a kardiovaskulárne ochorenia.

Lieky a výživové doplnky: Niektoré lieky a výživové doplnky, ako sú nesteroidné protizápalové lieky, dekongestíva a niektoré rastlinné doplnky, môžu zvyšovať krvný tlak. Je nevyhnutné prediskutovať možné účinky na krvný tlak so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Rasa a etnická príslušnosť: Niektoré rasové a etnické skupiny majú vyššiu predispozíciu k hypertenzii. Napríklad Afroameričania sú náchylnejší na vznik vysokého krvného tlaku a môže sa u nich vyvinúť v mladšom veku ako u iných rasových skupín.

Aké sú komplikácie vysokého krvného tlaku?

Vysoký krvný tlak môže poškodiť vaše zdravie mnohými spôsobmi. Môže vážne poškodiť dôležité orgány, ako sú srdce, mozog, obličky a oči. Dobrou správou je, že vo väčšine prípadov môžete svoj krvný tlak regulovať a znížiť tak riziko vážnych zdravotných problémov. Neliečená hypertenzia môže viesť k závažným zdravotným problémom vrátane:

  • Ochorenie srdca: Hypertenzia je hlavnou príčinou rôznych ochorení srdca vrátane ischemickej choroby srdca (zúženie ciev, ktoré zásobujú srdce), infarktu myokardu a srdcového zlyhania (keď srdce nedokáže účinne pumpovať krv).
  • Cievna mozgová príhoda: Vysoký krvný tlak môže poškodiť cievy v mozgu, čím sa zvyšuje riziko mŕtvice. K mŕtvici dochádza vtedy, keď dôjde k prerušeniu prietoku krvi do mozgu, čo vedie k poškodeniu mozgových buniek a potenciálne k trvalej invalidite.
  • Poškodenie obličiek: Vysoký krvný tlak môže nepriaznivo ovplyvniť malé cievy v obličkách. Hypertenzia môže časom viesť k ochoreniu alebo zlyhaniu obličiek, čím sa zhorší schopnosť tohto orgánu filtrovať odpad a regulovať krvný tlak.
  • Problémy so zrakom: Hypertenzia môže poškodiť cievy v očiach, čo vedie k retinopatii, stavu, ktorý môže spôsobiť zhoršenie zraku alebo dokonca slepotu.
  • Aneuryzmy: Vysoký krvný tlak môže oslabiť steny ciev, čo môže viesť k vzniku aneuryziem. Aneuryzma je vypuklá, oslabená oblasť v tepne, ktorá môže prasknúť a spôsobiť život ohrozujúce vnútorné krvácanie.
  • Zhoršenie kognitívnych funkcií: Niektoré štúdie naznačujú súvislosť medzi neliečenou hypertenziou a zhoršením kognitívnych funkcií vrátane zvýšeného rizika demencie a Alzheimerovej choroby.
  • Sexuálna dysfunkcia: Hypertenzia môže prispievať k erektilnej dysfunkcii (impotencii) u mužov a znižovať sexuálne uspokojenie u mužov aj žien.
  • Srdcová arytmia: Hypertenzia môže narušiť elektrické signály v srdci, čo môže viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu (arytmii).

Kliknite na obrázok pre naše overené produkty, ktoré dokážu znížiť vysoký krvný tlak pri pravidelnom, dlhodobom používaní.

krvný tlak

Aké sú domáce recepty na vysoký krvný tlak?

Možno vás zaujíma, či si môžete prirodzene znížiť krvný tlak. Áno, v niektorých prípadoch je možné znížiť krvný tlak bez liekov. Napríklad, ak máte zvýšený krvný tlak alebo hypertenziu 1. stupňa, váš lekár vám môže odporučiť začať so zmenou životného štýlu. Udržujte si hmotnosť, ktorá je pre vás zdravá. Cieľové rozpätie vám môže určiť váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. Stravujte sa zdravo. Príkladom je diéta DASH. Ide o spôsob stravovania, ktorý je plný ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a nízkotučných mliečnych výrobkov. Znížte množstvo soli. V ideálnom prípade obmedzte príjem sodíka na maximálne 1 500 miligramov (mg) denne. Ak je to spočiatku príliš ťažké, môžete začať znížením denného príjmu aspoň o 1 000 miligramov. Majte dostatok draslíka. Snažte sa prijímať 3 500 až 5 000 miligramov denne, ideálne prostredníctvom potravín, ktoré konzumujete, a nie doplnkov stravy. Medzi potraviny s vysokým obsahom draslíka patria banány, avokádo a zemiaky (so šupkou).

Doplnky stravy:

  • Omega 3: metaanalýza rybieho oleja a krvného tlaku zistila priemerné zníženie krvného tlaku u osôb s vysokým krvným tlakom o 4,5 mm Hg systolického a 3,0 mm Hg diastolického krvného tlaku.
  • Magnézium malát: náš magnézium ponúkame vo forme malátu, ktorá je jedna z najlepšie vstrebateľných foriem magnézia. Magnézium znižuje vysoký krvný tlak zvýšením produkcie oxidu dusnatého – signálnej molekuly, ktorá pomáha uvoľňovať cievy.
  • B-komplex: B-komplex obsahuje viacero typov vitamínu B. Na krvný tlak vplýva hlavne vitamín B2 a vitamín B9 (folát).

Pravidelne sa venujte aeróbnemu cvičeniu, ako je rýchla chôdza, beh, plávanie alebo bicyklovanie, najmenej 150 minút týždenne alebo podľa odporúčania vášho lekára. Do svojho programu zaraďte posilňovacie cvičenia na zlepšenie svalovej sily a celkovej kondície. Obmedzte alkohol. Ak sa rozhodnete piť nápoje obsahujúce alkohol, robte to s mierou. Obmedzte príjem kofeínu. Aj keď sa vzťah medzi kofeínom a krvným tlakom u jednotlivých ľudí líši, je dobré dbať na konzumáciu kofeínu, najmä ak ste na jeho účinky citliví. Ak fajčíte, prestať s fajčením je jedným z najvýznamnejších krokov, ktoré môžete urobiť na zníženie krvného tlaku a zníženie rizika srdcových ochorení.

Zdroje:

High Blood Pressure Research | NHLBI, NIH

Beyond salt: Research highlights underappreciated sources of high blood pressure | NHLBI, NIH

High Blood Pressure (Hypertension) Clinical Trials - Mayo Clinic Research

Hypertension (who.int)