Pestrec mariánsky – recenzie a skúsenosti užívateľov
Pestrec mariánsky je bylina, ktorá pripomína bodliak. Zaujme už hneď na prvý pohľad svojimi fialovými kvetmi. Avšak, jej skutočný význam je ukrytý najmä v semenách. Tie obsahujú množstvo cenných látok, predovšetkým však silymarín. Vďaka nim prináša pestrec veľa pozitívnych účinkov na ľudské telo.
Pestrec mariánsky je bylina známa svojimi blahodarnými účinkami na pečeň a detoxikáciu organizmu. Užívatelia často chvália jeho schopnosť podporovať regeneráciu pečeňových buniek a zlepšiť trávenie. Okrem toho pomáha pri ochoreniach pečene, ako je cirhóza alebo hepatitída. Skúsenosti používateľov ukazujú, že pravidelný príjem pestreca môže zlepšiť celkové zdravie a vitalitu, najmä pri detoxikácii organizmu.
Pestrec mariánsky sa najčastejšie skloňuje v súvislosti s pečeňou. Silymarín totiž podporuje detox organizmu a prispieva k efektívnejšej regenerácii pečene. Ale, to nie je jediný dôvod, kvôli ktorému sa ho oplatí užívať. S detoxikáciou organizmu je totiž spojených niekoľko ďalších pozitívnych účinkov.
Odkiaľ pochádza pestrec mariánsky?
Jedinečný pestrec mariánsky pochádza zo Stredomoria. Nájsť ho môžete aj na Kanárskych ostrovoch a v Juhozápadnej Ázii. Je známe, že v Strednej Európe rastie len ako zdomácnený. Hovorí sa, že pestrec mariánsky sa postupne rozšíril z Kanárskych ostrovov ďalej do Španielska a centrálnej Európy. Preniesť ho mali stredovekí mnísi priamo cez Alpy. Táto jedinečná bylina sa pestuje najmä na teplých a suchých miestach. Dorásť vie až do výšky 1,5 metra.
Nutričný profil
Pestrec mariánsky prináša spektrum zdravotných výhod najmä vďaka účinnej kombinácii látok, ktorú obsahuje. Ktoré zložky sú zodpovedné za efektívne účinky tejto byliny?
Silymarín
Za najznámejšiu a najúčinnejšiu látku v pestreci mariánskom sa považuje silymarín. Vo všeobecnosti ide o silný antioxidant, ktorý patrí do skupiny flavonolignánov. Je o ňom známe, že v pestreci sa tvorí priebežne, predovšetkým v druhej polovici septembra a pri teplotách okolo 25 stupňov Celzia. Najväčšia koncentrácia silymarínu je priamo v semenách plodu.
Bielkoviny
Bielkoviny nachádzajúce sa v pestreci mariánskom ovplyvňujú mnohé časti ľudského tela. Napríklad, svaly, kosti, pokožku či vlasy. Zároveň sa podieľajú aj na regenerácii buniek a prispievajú tiež vstrebávaniu živín v tele. Proteíny zohrávajú množstvo kľúčových úloh, bez ktorých by nebolo možné správne fungovanie organizmu. Aj vďaka tomu sú v rámci pestreca mariánskeho nenahraditeľné.
Nenasýtené mastné kyseliny
Pestrec mariánsky obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny alebo inak povedané, omega-3 mastné kyseliny. Telo si ich nedokáže vytvoriť samé, preto ich musíme prijímať prostredníctvom stravy. V tej však nie sú zastúpené v dostatočnom množstve. Preto sú riešením výživové doplnky.
Tie s obsahom pestreca mariánskeho sú obzvlášť odporúčané, pretože táto bylina zahŕňa omega-3 mastné kyseliny vo väčšej miere. Ich úlohou je znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, napomôcť pri udržiavaní správnej hladiny cholesterolu v krvi a v neposlednom rade slúžia aj ako prevencia krvných zrazenín.
Aminokyseliny
Vo všeobecnosti platí, že pestrec mariánsky obsahuje aj viacero druhov aminokyselín. Tie majú za úlohu podieľať sa na transporte a ukladaní živín, zrýchľujú regeneráciu tela a ochraňujú aj svalovú hmotu pri chudnutí. Okrem aminokyselín obsahuje pestrec mariánsky aj vitamín E a quercetín. O vitamíne E je známe, že má silné protizápalové účinky, podobne ako quercetín, ktorý má aj antialergické vlastnosti.
Aké potvrdené účinky má pestrec mariánsky?
Pestrec mariánsky je mnohými odborníkmi považovaný za najlepší prírodný liek na pečeň. Aj to je dôvod, prečo sa používa už stovky rokov. Nielenže ju detoxikuje a vyživuje, ale naviac dokáže významne pomáhať pri liečbe rôznych ochorení, či už stukovatenej pečeni alebo cirhóze. Jeho účinky sú skutočne pozoruhodné, prvé zmeny k lepšiemu sa na pečeni začínajú ukazovať už po týždni od začiatku užívania. Pri pestrecovej kúre na detox a regeneráciu pečene, ktorá by mala trvať aspoň 3 mesiace sa dokážu vrátiť do normálu všetky zvýšené pečeňové enzýmy.
Detox tela
Tým, že pestrec detoxikuje pečeň, zároveň prispieva k celkovej detoxikácii organizmu. Urýchľuje vylučovanie a elimináciu rôznych toxínov, ťažkých kovov a iných nežiadúcich látok, ktoré sa vyskytujú v tele. Tým prispieva k celkovému zdraviu. Detoxikácia organizmu je často spájaná aj s nárastom energie a zlepšenia celkovej vitality.
Prevencia mozgových chorôb
Keďže silymarín je silným antioxidantom, pomáha nielen v pečeni, ale aj v ďalších častiach tela. Napríklad, zabraňuje oxidačnému poškodzovaniu buniek mozgu, vďaka čomu slúži ako prevencia mnohých vážnych ochorení mozgu, vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Pestrec mariánsky má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Vďaka nim tak bráni zhoršeniu mozgových funkcií, ktoré nastávajú prirodzene v pokročilom veku.
Krajšia a kvalitnejšia pleť
Efekt detoxikácie organizmu sa rýchlo prejaví aj na pokožke. Keďže v tele je oveľa menej toxínov a voľných radikálov, pleť sa stáva kvalitnejšou a vitálnejšou. Pravidelné užívanie pestreca môže viesť k redukcii akné a rôznych ďalších kožných ochorení, či ekzémov.
Regulácia hladiny cukru v krvi
Podľa niektorých výskumov môže pestrec pomáhať regulovať hladinu cukru, čím je prospešný pre diabetikov. V tomto smere zohráva podstatnú úlohu práve silymarín, ktorý dokáže znižovať množstvo cukru v krvi. Pestrec mariánsky môže pôsobiť veľmi podobne ako niektoré diabetické lieky. Dôvodom je, že napomáha pri zlepšení citlivosti na inzulín a tým znižuje aj hladinu cukru v krvi.
Podpora imunity
Tým, že pestrec detoxikuje pečeň a očisťuje organizmus, zefektívňuje fungovanie imunitného systému. Ten nie je limitovaný rôznymi toxínmi, ktoré sa voľne pohybujú v tele a dokáže lepšie reagovať na ochorenia.
Negatívne účinky a formy užívania
Negatívne účinky spozorované neboli, užívaniu by sa ale mali vyhnúť tehotné ženy, osoby trpiace zvýšeným tlakom a nedostatkom železa a vápnika. Pestrec mariánsky by sa nemal užívať v spojení s mliekom a alkoholom. V ostatných prípadoch je jeho užívanie bezpečné a bez vedľajších účinkov.
Pestrec môžete užívať v podobe čaju z listov a kvetov, vyrábajú sa aj rôzne oleje a tinktúry. Najviac účinných látok je však obsiahnutých v plodoch, ktoré sa drvia.
Pestrec mariánsky – recenzie od našich zákazníkov
„Som spokojná s nákupom“
„Topka za mňa, super cena“
„Najlepší doplnok výživy za najlepšiu cenu“
Záverom možno povedať, že pôsobivý rad výhod, ktoré ponúka pestrec mariánsky, z neho robí cenný doplnok k zdravej rutine. Jeho stáročia stará povesť byliny podporujúcej pečeň bola potvrdená moderným výskumom, ktorý zdôrazňuje jeho potenciál podporovať celkové zdravie. Antioxidačné a protizápalové vlastnosti ostropestreca mariánskeho z neho robia sľubný prírodný liek, či už sa užíva ako doplnok alebo sa z neho varí čaj. Tak ako pri každom bylinnom doplnku, aj tu platí, že pred zaradením do svojho jedálnička sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom, najmä ak máte už nejaké ochorenie alebo užívate lieky. Využitie sily pestreca mariánskeho môže byť práve tou bylinnou podporou, ktorú vaše telo potrebuje na zdravší a vyváženejší život.
Zdroje:
Milk Thistle - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov)