Najlepší Cordyceps – ako si viete usúdiť kvalitu doplnku výživy Cordyceps?

Najlepší Cordyceps – ako si viete usúdiť kvalitu doplnku výživy Cordyceps?

Podľa tradičnej čínskej medicíny (TČM) je Cordyceps preventívnym a regeneračným prostriedkom na podporu imunity, ochorení dýchacích ciest, močového a pohlavného ústrojenstva, tráviaceho a obehového systému, ako aj ďalších systémov ľudského organizmu. Poďte sa s nami pozrieť na kritériá, aby ste si našli najlepší Cordyceps.

Vedeli ste, že: Cordyceps je rod parazitujúcich húb, ktoré rastú na larvách hmyzu? Ak takéto huby napadnú svojho hostiteľa, nahradia jeho tkanivo, v dôsledku čoho vyklíčia dlhé stonky. 

Vo svete existuje veľké množstvo húb, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie človeka. Jednou z nich je rod Cordyceps. Ten pozostáva z viac ako 600 druhov húb. Väčšina z nich sú endoparazity, ktoré parazitujú, predovšetkým, na hmyze a článkonožcoch.

Čo je Cordyceps?

Cordyceps je huba, ktorá je známa už dlhé roky.Vo voľnej prírode sa tento druh húb vyskytuje len ojedinele. Keď sa však vyskytne, musí sa prejsť k veľmi zložitej časti, a to samotnému zberu. Prečo je to tak náročné? Dôvodom je, že Cordyceps parazituje na larvách motýľov a hmyzu. Vďaka tomu si vyslúžil aj svoj názov – Húsenica čínska. Práve kvôli veľmi ojedinelému výskytu sa cordyceps dnes pestuje prevažne na špeciálnych farmách. 

Druhy Cordycepsu: 

Po celom svete existuje viac ako 700 druhov Cordycepsu. Dva hlavné druhy z nich boli identifikované ako vhodné na ľudskú spotrebu. Sú nimi Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris.

Zdravotné výhody Cordycepsu

  • Možné protinádorové účinky
  • Napomáha pri zvýšení energie
  • Má priaznivé účinky proti starnutiu
  • Podporuje zdravie čriev
  • Zlepšuje výkon
  • Napomáha pri fungovaní obličiek a pečene
  • Účinný pri liečbe cukrovky
  • Podporuje zdravie srdca
  • Bojuje proti zápalu
  • Posilňuje imunitný systém

Ako si vybrať najlepší Cordyceps?

Skontrolujte druh Cordycepsu:

  • Existujú rôzne druhy Cordycepsu, najčastejšie sa používajú Cordyceps sinensis a Cordyceps militaris. Cordyceps sinensis je vzácnejší a drahší, zatiaľ čo Cordyceps militaris je dostupnejší a obsahuje podobné aktívne zložky.

Overte si pôvod:

  • Zistite, odkiaľ pochádza Cordyceps. Kvalitné produkty často pochádzajú z oblastí, kde je prirodzene pestovaný, ako sú vyššie polohy v Číne a Tibete. Uistite sa, že pestovateľské podmienky sú čisté a bez kontaminantov.

Skontrolujte spôsob pestovania:

  • Divoký Cordyceps je vzácny a drahý, ale existujú aj kultivované formy. Kultivované Cordycepsy sú často pestované na substráte a môžu mať vysokú kvalitu, ak sú pestované správne. Overte si, či je výrobca transparentný ohľadom metód pestovania.

Analyzujte zloženie:

  • Skontrolujte obsah aktívnych zložiek, ako sú cordycepin a adenosin. Vyšší obsah týchto zložiek môže naznačovať vyššiu kvalitu. Na etiketách alebo v sprievodnej dokumentácii by mali byť uvedené štandardizované množstvá týchto látok.

Recenzie a odporúčania:

  • Prečítajte si recenzie od iných užívateľov a pozrite sa na odporúčania odborníkov. Dobrý produkt by mal mať pozitívne recenzie a odporúčania od ľudí, ktorí ho vyskúšali.

Ktorá forma Cordycepsu je najlepšia?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď a skôr záleží na Vašej osobnej preferencii, ktorá forma je pre Vás najpohodlnejšia na užívanie a tiež cenovo najprijateľnejšia.

  • Cordyceps kapsule– jedná sa o práškový extrakt naplnený vo vegánskych kapsuliach, ktoré nedráždia žalúdok. Vstrebávanie je úžasné, jedná sa o čistý produkt iba s aktívnou látkou Cordyceps.
  • Cordyceps káva– vysokokvalitná káva z Brazílie s pridaním Cordyceps práškového extraktu. Už jedna šálka kávy pokryje odporúčanú dennú dávku húb.
  • Cordyceps prášok– jedná sa o pomletú sušenú hubu

Cordyceps nežiadúce účinky

Cordyceps sa považuje za bezpečný pre väčšinu ľudí, ale existujú určité potenciálne vedľajšie účinky a interakcie Cordycepsu, o ktorých je potrebné vedieť.

Najmä ak máte nejaké základné zdravotné ťažkosti alebo užívate určité lieky.

Pri problémoch ako je lupusreumatoidná artritída alebo roztrúsená skleróza, niektorí lekári varujú, že Cordyceps môže tento problém zhoršiť.

Ako hlavný dôvod uvádzajú, že stimuluje imunitný systém a môže interferovať s liekmi na tieto choroby alebo nadmerne aktivovať niektoré imunitné bunky, preto sa pred ich užívaním Cordycepsu poraďte so svojím lekárom.

Rovnaké varovanie platí pre každého, kto má známe krvácanie alebo poruchu krvnej zrazeniny, tiež by ste nemali užívať Cordyceps dva týždne pred plánovanou operáciou, kvôli vplyvu na zrážanlivosť krvi.

Tak ako pri každom prírodnom doplnku, je dôležité, aby ste sa najprv poradili s lekárom, ak užívate Cordyceps spolu s inými liekmi.

Ako užívať Cordyceps?

Načasovanie užívania Cordycepsu môže závisieť aj od vašich konkrétnych zdravotných cieľov:

Ranný príjem sa vo všeobecnosti uprednostňuje na zvýšenie energie a vytrvalosti, najmä pred vysoko intenzívnym cvičením.

Počas dňa môže zabezpečiť stály prísun esenciálnych aminokyselín a beta-glukánov na podporu imunitného systému.

Na zníženie stresu a únavy môže popoludňajší príjem pomôcť v boji proti poludňajšiemu útlmu.

Naštartujte svoj deň s Cordycepsom, obzvlášť ak ho využívate pre jeho energetické vlastnosti. Pridajte hubový prášok do ranného smoothie, kávy alebo čaju. Ak preferujete kapsuly, môžete si ich vziať nalačno 30 minút pred jedlom, alebo s raňajkami ak máte citlivý žalúdok.

Odporúčané dávkovanie: 

Vo všeobecnosti platí, že typická dávka Cordycepsu pre dospelých sa pohybuje medzi 1000 až 3000 mg denne. Optimálne množstvo však môže ovplyvniť vek, hmotnosť a zdravotný stav.

Je nevyhnutné začať s nižšou dávkou (500 mg/denne), sledovať reakcie a upravovať podľa potreby

Pre celkovú pohodu dospelí užívajú dávku medzi 1 000 a 2 000 mg denne

Je možná interakcia Cordycepsu s liekmi?

Zatiaľ čo Cordyceps je známy svojimi priaznivými účinkami, je dôležité uvedomiť si potenciálne interakcie s inými doplnkami alebo liekmi. Niektoré účinné látky v Cordycepse môžu zosilňovať účinky určitých liekov, čo môže viesť k vedľajším účinkom. Preto je vždy múdre poradiť sa s lekárom skôr, ako pridáte Cordyceps do svojho doplnkového režimu a to hlavne vtedy, ak nejaké lieky užívate.

Záver

Cordyceps je fascinujúca huba, ktorá si v posledných rokoch získava čoraz väčšiu popularitu. Táto jedinečná huba, ktorá sa tradične používa v čínskej medicíne, má množstvo zdravotných benefitov, ktoré stoja za vyskúšanie. Cordyceps je známy svojimi adaptogénnymi vlastnosťami, čo znamená, že môže pomôcť telu lepšie zvládať stres a zlepšiť celkovú výkonnosť. Okrem toho sa hovorí, že podporuje imunitný systém, zvyšuje energiu a vitalitu a dokonca môže zlepšiť športový výkon.

Ak ste ešte cordyceps neskúsili, určite stojí za to, aby ste mu dali šancu. Môžete začať s malými dávkami a postupne zvyšovať, aby ste zistili, ako na vás pôsobí. Niektorí ľudia zaznamenali zvýšenú energiu a zlepšenú náladu už po niekoľkých dňoch užívania.

Radi by sme vás povzbudili, aby ste sa s nami podelili o svoje skúsenosti s cordycepsom. Vaša spätná väzba môže byť veľmi užitočná pre ostatných čitateľov, ktorí zvažujú vyskúšanie tejto huby. Ak máte zaujímavé príbehy alebo postrehy, neváhajte ich zdieľať v komentároch pod článkom.

Nezabudnite tiež navštíviť náš blog, kde nájdete množstvo ďalších článkov o zdraví, wellness a prírodných doplnkoch. Každý týždeň publikujeme nové príspevky, ktoré vám môžu pomôcť na ceste za lepším zdravím a vitalitou. Váš záujem a spätná väzba nás motivujú pokračovať v našej práci a prinášať vám hodnotný obsah.

Zdroje:

[1] The Chemical Constituents and Pharmacological Actions of Cordyceps sinensis

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/575063/

 

[2] Metabolomic profile and nucleoside composition of Cordyceps nidus sp. nov. (Cordycipitaceae): A new source of active compounds

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5479552/

 

[3] Chemical Ingredients of Cordyceps militaris

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3755201/