Ashwagandha recenzie – čo si o tomto doplnku výživy myslia užívatelia?

Ashwagandha recenzie – čo si o tomto doplnku výživy myslia užívatelia?

Ashwagandha (alebo Ašvaganda) je jednou z najpopulárnejších doplnkov výživy posledných rokov. Vedci ju skúmajú už desaťročia, ale popularitu získala v priebehu posledných 5 až 10 rokov. Vplýva pozitívne na viacero aspektov života, ako napríklad psychická pohoda, zmierňuje stres, zlepšuje kvalitu spánku, a to sme len začali s vymenovávaním jej benefitov. Čítajte ďalej ak Vás Ashwagandha zaujíma, či už ashwagandha recenzie alebo účinky ashwagandhy.

Čo je Ashwagandha:

  • V ajurvéde je Ašvaganda považovaná za Rasayanu, ktorá podporuje dlhovekosť, vitalitu a šťastie. Rasayany sa tradične podávajú malým deťom a starším ľuďom ako tonikum na podporu celkovej pohody. Najsilnejšie účinky má práve jej koreň.
  • Ašvaganda sa používa na tonizáciu, podporu, posilnenie a revitalizáciu telesných funkcií. V ajurvéde je uctievaná pre svoju dvojakú schopnosť dodávať energiu a upokojovať súčasne.
  • Maximalizuje schopnosť tela odolávať stresu, umožňuje telu udržiavať životnú energiu po celý deň a v noci podporuje zdravý a pokojný spánok.

Aktívne zložky a nutričné hodnoty:

Jej aktívne zložky zahŕňajú withanolidy, alkaloidy a saponíny, ktoré prispievajú k jej liečivým účinkom. Obsahuje vitamíny (B-skupinu, vitamín C), minerály (železo, vápnik, magnézium) a antioxidanty, čo z nej robí významný prírodný doplnok stravy. Jej účinky môžu byť znateľné pri zlepšovaní spánku, podpore imunitného systému a znížení úzkosti. Dá sa konzumovať vo forme prášku, kapsúl alebo extraktu, 

Zdravotné výhody a účinky:

  • Ašvaganda poskytuje výživný a energizujúci účinok. Pri užití Ašvagandy stres nepôsobí na nervový systém s takou intenzitou a časom sa prirodzene vytratí. Ašvagandha má týmto spôsobom omladzujúci a upokojujúci vplyv na nervový systém a následne na celú bytosť. Táto kvalita Ašvagandy z nej robí vynikajúci doplnok na použitie v procese omladzovania.
  • Ašvaganda je jednou z najčastejšie používaných byliniek pre konštitúciu „Váta“, ktorá je spojená so vzduchom a priestorom. Vyvážená energia Váta pomáha udržiavať pružnú pokožku a kĺby, zdravú telesnú hmotnosť, vitalitu a zdravé kognitívne funkcie mozgu.
  • Ide o jedno z najsilnejších afrodiziák. U mužov podporuje libido a výdrž, zvyšuje počet spermií. U žien podporuje zdravie celého reprodukčného systému. Je nápomocná pri nastolení rovnováhy celej hormonálnej sústavy. Podporuje aj zdravie štítnej žľazy.

Vedľajšie účinky

Napriek jej mnohým prospešným účinkom sa môžu vyskytnúť aj vedľajšie účinky. Niektorí jedinci môžu pociťovať nevoľnosť, hnačku alebo gastrointestinálne problémy pri užívaní vyšších dávok. Pre niektorých ľudí môže spôsobiť aj zvýšenú ospalosť alebo úzkosť. Ženy v gravidite či počas dojčenia by mali konzultovať užívanie s lekárom, pretože môže mať vplyv na hormonálnu rovnováhu. Osoby s autoimunitnými ochoreniami by si mali tiež byť vedomé možných interakcií s ich liekmi. Pred začatím užívania ashwagandhy je vhodné poradiť sa s lekárom.

Ashwagandha recenzie

„Môj obľúbený doplnok výživy!! Odporúčam každému.“

„Konečne zase spím hlboko a zaspím aj rýchlo.. po rokoch trápenia sa so spánkom ašvaganda mi pomohla aby som mohol spať aj bez liekov hlboko.“

„Keďže športujem intenzívne, je pre mňa veľmi dôležitá rýchla regenerácia. Z tohto dôvodu používam aj Ashwagandhu a cítim pozitívne účinky.“

Máme rôznych zákazníkov, s rôznymi potrebami a problémami, ale ako ste mohli čítať vyššie, škála benefitov ashwagandhy je mimoriadne široká.

Ako začať používať Ashwagandhu:

Ashwagandha je dobre znášateľná v malých až stredných dávkach /prášok, kapsuly/. Tehotným a dojčiacim ženám sa odporúča, aby Ašvagandu nekonzumovali, pretože má abortívne vlastnosti. Ašvaganda môže tiež interagovať s liekmi na štítnu žľazu, krvný cukor a krvný tlak.

V 12-týždňovej kontrolovanej štúdii bolo 87 účastníkom trpiacim úzkosťou podaných 300 mg Ashwagandhy dvakrát denne alebo dve placebo pilulky dvakrát denne. Skupina liečená Ashwagandou si viedla oveľa lepšie pri liečení úzkosti či depresie a znižovaní stresu a únavy ako skupina s placebom.

Ďalším a hlavným benefitom Ashwagandhy je, že pri jej užívaní nedochádza k nežiadúcim reakciám v porovnaní s antidepresívami a liekmi proti úzkosti, ktoré môžu mať strašne devastujúce vedľajšie účinky.

Čo si z toho vziať? 

Ashwagandha je rastlina už dlhodobo známa z kruhov ajurvédy vďaka svojim sľubným zdravotným benefitom. Vedci sa jej však venujú čoraz častejšie, a tak sú mnohé z týchto účinkov podložené aj vedeckými dôkazmi. Dnes je tak už známe, že extrakt z koreňa ashwagandhy pravdepodobne pomáha znižovať stres a úzkosť, podporovať kognitívne funkcie či zvyšovať športový výkon a svalovú silu. Zároveň zrejme pomáha podporovať spánok, zvyšovať hladinu testosterónu či funkciu imunitného systému. Ide tak o všestranný rastlinný doplnok výživy, ktorý môže pomôcť s podporou zdravia a odolnosti organizmu.

Zdroje:

Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial - PMC (nih.gov)

Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study - PMC (nih.gov)

A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males - PMC (nih.gov)

Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application - PubMed (nih.gov)

A systematic review of the clinical use of Withania somnifera (Ashwagandha) to ameliorate cognitive dysfunction - PubMed (nih.gov)